Het Pannenkoekenparadijs?

Hoogeveen zelf is een relatief jonge plaats welke bij de ontginning van het veen is ontstaan. Het gebied rond ons festivalterrein werd wel al ver voor de geboorte van Christus bewoond. Naast de vondst van vuurstenen gereedschap op ons terrein is er enkele kilometers verderop de boot van Pesse gevonden. Hoogeveeners werden vroeger ook wel pannenkoeken genoemd omdat er veel boekweit in de omgeving werd verbouwd. Bij toeval is dit ook het bekende krachtvoer van Occultfest geworden.

Jannes van der Sleeden publiceerde als jong onderwijzer in de zeventiende eeuwd zeventien ‘ketterse’ stellingen, die in strijd waren met vrijwel alle hoofdzaken van de calvinistische leer. Hij moest zich verantwoorden voor de kerkenraad, kwam onder censuur en werd tenslotte ‘afgesneden’. Hij vertrok naar Amsterdam ‘omdat de predik-heeren te Hoogeveen hem niet wilden tolereren’. Hij wordt wel de eerste Drentse humanist genoemd. Het door het Humanistische Verbond gestichte verzorgingshuis in Hoogeveen is naar hem vernoemd.

De bewoners van Hoogeveen en omstreken laten zich niet makkelijk onderdrukken. Een nazi-burgemeester schiet men dood. Toen de Unie van Utrecht zijn belasting wilde innen oogste men de dood in het moeras van Ane. En wie kent niet boer Koekoek die doordrong tot de Tweede Kamer omdat men hem verplichtte geld af te staan aan een belangenorganisatie die hem werd opgedrongen. Ook heeft Vincent van Gogh nog enkele weken op circa een kilometer van ons terrein gelogeerd en typische genoeg een kerkhof van het naburige Pesse vereeuwigd.

See you @ Occultfest 2016